Området ved Glentevejene blev engang kaldt for paradis. Det kælenavn måtte nok tages op til revision, efter en række blodige episoder i bindingsværket på Gammel Glentevej 2

Kochsgadekvarteret: Isnende vinde fyger omkring på Drosselvej og Gammel Glentevej.

Hvis ikke det var fordi, det meste af Europa disse dage var indhyllet i sibirisk kulde, kunne man mistænke bindingsværket på hjørnet af de to gader for at være distributør af forfrysninger til alle de ansigter, der vover sig ind i dette - under normale temperaturer - magelige kvarter.

En kreditor, der ville inkassere sit tilgodehavende på stedet, var vistnok blevet skubbet i en grøft, så han druknede, og endelig skulle en kvinde være blevet kastet i brønden.

Johnny Wøllekær

For selvom det stråtækte tag og den lavloftede underetage bærer løfter om gammeldags hygge foran pejsen, bringer husets historier snarere stivnende gåsehud end varme kinder frem på sin beskuer.

Helvedeshuset - som det hed i folkemunde - fostrede en kavalkade af makabre fortællinger, der i nutidens Danmark ville have fyldt samtlige medier til bristepunktet.

Mord fulgte huset, som en loyal blodhund følger sin ejer. Over en hundredårig periode, inden forbandelsen slap sit tag.

I 1993 skrev arkivar Johnny Wøllekær en artikel i Odensebogen. Her har vi lånt et uddrag.

Modermorderen

"Selv om det (Helvedeshuset red.) lå i den klynge huse, der var kendt som Paradiset, havde der i mere end 100 år tilsyneladende klæbet død og ulykke til huset.

En gravid kvinde skulle være blevet slået af sin berusede mand, så både hun selv og det ufødte barn mistede livet.

En kreditor, der ville inkassere sit tilgodehavende på stedet, var vistnok blevet skubbet i en grøft, så han druknede, og endelig skulle en kvinde være blevet kastet i brønden.

Ikke underligt, at en ejer af huset havde været med til at give det dets folkelige navn: Han ville af med dette "Helvedeshus".

Husets dårlige omdømme nåede nye højder, da man den 18. december 1868 om aftenen fandt liget af den 48-årige Ane Margrethe Hansdatter i husets sovekammer.

Hun var blevet skudt gennem et vindue fra gårdspladsen, mens hun var i færd med at klæde sig af, og liget lå på sengen, kun iført særk, nattrøje og strømper.

Det var den dræbtes 20-årige søn, Hans Hansen, der havde anmeldt udåden til sognefogeden. Mange var under mistanke, men hurtigt koncentrerede myndighederne sig om sønnen, og den 30. januar 1869 gik han til bekendelse.

Hans Hansen havde haft en trist opvækst. Han drømte nu om en ny tilværelse i Amerika og ville realisere drømmen ved hjælp af den arv, han regnede med at få udbetalt, når moderen var skaffet af vejen!

I stedet endte sagen med Odenses sidste offentlige henrettelse, en sand folkelig "forlystelse", eksekveret for øjnene af 3.-4.000 nysgerrige tilskuere ved Vognmandsløkken i byens vestlige udkant den 6. august 1869 ved daggry."

Med Hans Hansens sidste åndedrag ophørte også de blodige gerninger. Det lod dog til, at der skulle gå 30 år før tidens opslidende tand havde udvisket de dybe brændemærker i husets sjæl.

Omkring år 1900 var Gammel Glentevej 2 som forvandlet. Fortidens synder var glemt. I stedet for spøgelsesjagt kunne man nu spille kegler og nyde en søndagspilsner i den hyggelige have.

106-107 år senere holdt det hyggelige præg stand.

Fyens Stiftstidende var forbi i et helt andet øjemed 20. oktober 2006, hvor der skulle indhentes oplysninger til en artikel om Glentevejene. Der stod:

" I dag er helvede en ren idyl. Forbløffende at kigge på et smukt og velholdt bindingsværkshus et stenkast fra centrum. Og så endda et hus med en så blodig forhistorie, at man skulle tro det spøgte.

- Men jeg har i hvert fald aldrig mødt nogle spøgelser, fortæller Edith Marcuslund, der har boet i huset siden 1960."

  • Af: