Kunst og depression

Med sit andet filmprojekt sætter Sara Hamdrup fokus på brugen af kunst som behandlingsform til en belastet psyke. Hun har selv mærket håbløshedens kolde vand skylle indover og formørke tilværelsen. Med filmen vil hun vise andre, at der er en vej ud

Skibhus: Sara Hamdrup har malet en sol i sit stueloft lige over lampen. På væggen er der er stort farvestrålende hjerte.

De konventionelle dyder for, hvordan man udsmykker stuens flader er i lejligheden på Annasholmsgade lagt lidt til side. Sara Hamdrup skal gøre det på sin måde. Den, der giver hende energi og glæde.

Især solen er rangeret på en høj plads i boligens dekorationshierarki.

På skrift kunne jeg forklare, hvorfor jeg tilbragte hele dage i min sofa iført nattøj og med fedtet hår, så omverdenen forstod det. Filmen skal gerne vise, at der er en vej fra mørket ud til lyset, så andre i samme situation kan se, at man kan slippe helskindet ud på den anden side

Sara Hamdrup

- Den malede jeg, da jeg var på vej tilbage fra min depression. Den skulle være et billede på, at jeg altid kan finde lys og varme, fortæller hun.

Selvom det efterhånden er en del år siden Sara Hamdrup blev diagnosticeret og sidenhen helbredt, trækker den mest glædesforladte periode i hendes tilværelse grå tråde frem til i dag.

Hun er instruktør på sine egne projekter og er i forbindelse med sin kommende film i færd med at rippe lidt op i de gamle sår.

- Filmen skal skabe et indblik i, hvordan det føles indefra. Jeg har derfor taget udgangspunkt i min egen situation, for bedst muligt at kunne vise, hvad det er for tanker og følelser, der rumsterer i et psykisk sårbart hoved, fortæller hun.

Svært opnåelig succes

Det er Sara Hamdrups anden film, som i øjeblikket er i fuld sving med sin produktion. Den begyndte i juni og skal klippes færdig i januar.

Den første film, hun producerede, var "Rejsen til min 'mate'", som i efteråret 2016 og foråret 2017 skulle have gået sin sejrsgang på nogle af klodens filmfestivaler - havde det alene stået til instruktøren.

- Jeg tilmeldte den alle mulige festivaler i Danmark, Europa og Argentina, men uden helt den respons, jeg havde håbet på. Især i Argentina - som filmen er en hyldest til - havde jeg tænkt, den ville blive taget imod med kyshånd. Men jeg vidste godt, konkurrencen var hård. Der er vel et par tusinde film, der tilmeldes hvert år og kun 104 udvælges. Derudover koster det et sted imellem seks og 50 dollars bare at stille op, så det begynder jo også at kunne mærkes på økonomien, når man betaler alt selv, siger hun.

Lidt succes var der dog at spore.

- Den blev vist på Female Festivalen i år og under Odense International Film Festival som upcoming i 2016. Så selvom det ikke er gået helt, som jeg i det bedste scenarie kunne have håbet på, så er jeg glad og stolt over det, filmen trods alt opnåede.

Fra i dag ligger den frit tilgængeligt på filmsitet Vimeo.Klik på linket for at se videoen: https://vimeo.com/238989053

Syv kunstnere fortolker

Med Rejsen til min 'Mate' ude af billedet er der fuldt fokus på nuværende projekt.

- Jeg har syv fynske kunstere indover, der fortolker syv af de tekster jeg skrev, da jeg var helt nede på bunden, der hvor man ikke tror, man kan komme op. Jeg skrev 118 dengang hemmelige tekster i alt og har valgt de her syv ud, siger instruktøren, for hvem målet med filmen er klart.

- Det er enormt svært rent verbalt at forklare sine nærmeste, hvad der er galt og få dem til at forstå, de problemer, man kæmper imod. Det kunne jeg ikke. Selvom det ser ud til, at man bare er et menneske, der sidder og sumper og ikke tager sig sammen, så foregår der konstant en indre kamp for, hvordan man skal kæmpe sig ud af det hul, man er i, siger instruktøren, der fandt en løsning ved hjælp af pennen.

- På skrift kunne jeg forklare, hvorfor jeg tilbragte hele dage i min sofa iført nattøj og med fedtet hår, så omverdenen forstod det. Filmen skal gerne vise, at der er en vej fra mørket ud til lyset, så andre i samme situation kan se, at man kan slippe helskindet ud på den anden side. For mig skete det, fordi jeg brugte kunsten, som har en - hvis ikke helbredende - så helende kraft.

Sara Hamdrup har blandt andet en danser, en keramiker, en mimer, en filminstruktør og Jens Galschiøt med som fortolkere.

  • Af: