Musik

En ny forening født af Fredens Kirke vil skabe gode musikalske oplevelser i kirkerummet. Kendte danske navne er allerede føjet til plakaten i december og januar - og den udvikling skal fortsætte

Skibhus: Det var ikke ligefrem en skorsten af osende optimisme, som menighedsrådet tændte op i, da John Hr Hansens bidrog med sit forslag til, hvordan kirkerummet på lidt mere alternativ vis kunne udnyttes i Fredens Kirke.

- Jeg blev kontaktet af en københavnsk booker i 2015, som søgte kirker til koncerter. Her er Fredens og Ansgars helt perfekte. Der var en vis bekymring at spore hos menighedsrådet. Ikke fordi, man var bange for koncerter, men fordi det her var koncerter af mere poppet karakter. De var vist lidt urolige for, at det kommercielle præg slet ikke passede ind i kirken, siger John Hr Hansen, der dog fik overbevist de bestemmende kræfter om, at et uudnyttet potentiale kun ventede på at blive forløst.

Jeg blev kontaktet af en københavnsk booker i 2015, som søgte kirker til koncerter. Her er Fredens og Ansgars helt perfekte. Der var en vis bekymring at spore hos menighedsrådet. Ikke fordi, man var bange for koncerter, men fordi det her var koncerter af mere poppet karakter. De var vist lidt urolige for, at det kommercielle præg slet ikke passede ind i kirken

John Hr Hansen

- Og man kan vist roligt sige, at al tvivl blev manet til jorden. Vi holdt fire koncerter med Noah i 2016, som var udsolgt. De var meget begejstrede for, hvordan afviklingen var foregået og at der på den måde kunne sluses 1200 mennesker ind og ud på et par dage.

Laver vores eget

De første koncerter foregik med Posten som arrangør. Her arbejder John Hr Hansen blandt andet som booker. Set i lyset af de velafviklede arrangementer greb kirkens musikalske aktører fat i ham igen.

De ville have mere. Mere musik. Ikke bare en standardduo med vokal og orgel. Store navne. 

Men de ville også gøre det selvstændigt. Uden dog at have den fornødne erfaring til at færdes i musikmiljøet.

- Min baggrund gør, at jeg har lettere adgang. Og jeg synes, det var en fed idé. Så 26. oktober i år dannede vi en forening med navnet Fredens Kirkes Musikalske Venner.

Visionerne tårner sig godt op. Så højt, at man kan frygte, de knækker over allerede inden, koncerterne for alvor sparkes i gang.

For store navne kommer ikke billigt.

Men John Hr Hansen er en klippe på noget, der udefra kunne ligne kviksand.

- Jeg har så meget erfaring med det her, at jeg ikke tager vanvittigt store chancer. I den her sammenhæng betyder det, at vi med musikerne laver en garantisikring. Vi er støttet af Odense Musikudvalg, så vi har penge at tage af. Alt efter antallet af publikummer kan kunstnerne få mere og det kan vi så også. Succeskriteriet er bygget op om, at der er 150 betalende gæster til hver koncert. Der er vi breakeven, fortæller John Hr Hansen, som med de første kunstnere i december allerede har ramt det salgspunkt.

Berettigelse i Odense

Kirkekoncerter er ingenlunde et nyt koncept. I København og Aarhus bliver de afviklet på daglig basis, men de musikalske venner mener nu helt klart, at også Danmarks tredjestørste by, bør kunne tilbyde denne underholdningsform.

- Når der er kommet en kirke med erfaring bliver det også noget kunstnerne kigger efter, så med tiden bliver det lettere at booke de store navne. Vi skal på landkortet og markere, at Fyn også kan være med blandt de store drenge, siger han, og skæver til folderen, hvori Søren Sko, jazzsangerinden Sinne Eeg, trompetisten Søren Nielsen - en af Danmarks bedste på sit felt - og Dissing og Las pryder kalenderen.

- Det er et flot leje og det bliver bedre, siger han hemmelighedsfuldt.

- Men det må jeg ikke sige mere om, før vi når december.

Foreningens målsætning er, at hver måned har sin hovedkoncert. Læs mere på fredens-kirke.dk/koncerter

  • Af: