Underholdning

Odense Havn vil blive fyldt med artister, når workshop-huset Dynamo lukker dørene op for en festival, der byder på et moderne cirkuskoncept kaldet nycirkus

Der er ingen teltdug, ingen barduner og ingen flag, og indenfor ligner det slet ikke et cirkus, men det er lige netop, hvad det kommer til at være på Byens Ø, når seks forskellige cirkuskompagnier indtager et gammelt pakhus og tilbyder oplevelser inden for den nye dreng i branchen, nycirkus.

- Der er måske ikke mange, der kender til den betegnelse, men man kan faktisk få en bacheloruddannelse i nycirkus i København, fortæller Gry Lambertsen, der er kunstnerisk leder i Dynamo.

Nycirkus

Nycirkus er en scenekunstform, der kombinerer de klassiske cirkusdiscipliner med moderne, scenisk arbejde og eventuel inddragelse af lys-, lyd- og multimedieeffekter samt scenografi.I modsætning til det traditionelle cirkus er det ikke et cirkus, man som artist/gøgler er født ind i.

Nycirkus startede i 1980'erne i Frankrig som tilbud til unge, hvor de kunne lære at jonglere og på den måde få et alternativ til livet på gaden.

I København ligger Akademiet For Utæmmet Kreativitet (AFUK), der siden 1993 har arbejdet med Nycirkus.

I Århus er Cirkus Tværs et eksempel på nycirkus.

Kilde: Wikipedia

Cirkus på højere plan

Hun har sammen med sine kolleger arrangeret en festival, der vil løbe over hele weekenden og byde på adskillige oplevelser, som hun tør garantere, at der ikke er mange, der har oplevet.

- Det er en international nycirkusfestival, og vi får besøg af artister fra Frankrig og Sverige, og det vil tiltrække ikke alene folk, der er interesseret i nycirkus men også dem, der ikke ved, hvad det er, siger hun og forklarer.

Man bryder med formen, hvor der er en sprechstallmeister, der taler mellem hvert nummer, og laver det mere til en helhed, hvor der er en fortælling

Gry Lambertsen om nycirkus

- Hvis du tænker på dansens historie fra klassisk ballet frem til at blive moderne med break dance og alle mulige andre genrer, så har cirkus taget den samme rejse fra det meget klassiske og traditionelle til at arbejde med installationskunst og livemusik, og man bryder med formen, hvor der er en sprechstallmeister, der taler mellem hvert nummer, og laver det mere til en helhed, hvor der er en fortælling, siger hun og forklarer, at formerne kan være af dramaturgisk art eller en tematik.

- Håndværket er der stadigvæk, men cirkus er bare fulgt med tiden, siger hun, inden hun viser rundt i den store pakhushal sammen med sin kollega, Catrine Bek, som er producent på festivalen.

Interaktivt cirkus

Hun kan fortælle, at det er første gang, Dynamo skal arrangere en festival.

- Vi aner ikke, om der kommer 50 eller 500 publikummer, men vi håber på det sidste, siger Catrine Bek, og viser arenaen frem - eller rettere en af dem.

- Vi er i gang med at få brandgodkendelse til en ekstra scene, siger hun og peger længere ned ad den store hal.

- Vores artister får jo brug for al den plads, vi kan skaffe, for der er seks cirkuskompagnier, der kommer med hver deres forestilling, siger hun og fortæller, at festivalen vil byde på en lang række af oplevelser og muligheder.

- Nogle af vores artister laver også workshops med den disciplin, de arbejder med, så man kan komme og prøve kræfter med de professionelle, siger hun og nævner blandt andet en såkaldt diablo med to styrepinde med snor og en prop, der snurrer rundt og balancerer på snoren.

Og til de mere vovede vil der også være mulighed for at kaste sig ud i artisteri.

- Lørdag aften holder vi en stor åben træning på udendørsområdet, hvor alle aldre er velkomne. Man kan hænge i reb og prøve en trapez. Det kan være, det lyder lidt farligt, men vi starter med de nemme tricks, og vi lægger måtter under, siger Gry Lambertsen, der selv vil byde ind med sin specialitet, gaffelkastning.

Mere end popcorn og cola

Festivalen er ifølge Catrine Bek designet til mere end en cirkusforestilling med popcorn og cola.

- Der er mulighed for at købe sige en drink eller en øl, og udenfor placerer vi nogle foodtrucks, hvor man kan købe noget at spise, så man kan faktisk tage herned og være en hel dag og deltage i workshops og se nycircus, siger hun og fortæller, at den store finale lørdag aften byder på det, som nycirkus egentlig handler om.

- Vi slutter af med et brag, hvor alle artister deltager i en aftenkabaret, hvor vi sætter et show sammen af alle de artister, der kommer på festivalen, og der vil være livemusik af et svensk technoband, der spiller koncert bagefter, så det bliver en rigtig stor afslutning på det hele, hvor alle smelter sammen og laver et samlet show, siger Catrine Bek.

Nycirkus Festival finder sted 11. og 12. august på Finlandkaj 6.

Mere oplysning på dynamoworkspace.dk

  • Af: