Global opvarmning

For første gang nogensinde bliver Jens Galschiøts spiddede og ganske berejste isbjørn i skulpturen "Unbearable" udstillet i Odense. Nordatlantisk Hus har på symbolsk vis fået æren af at være vært for det tankevækkende klimaværk.

Byens Ø: Hvis man troede, det var gnidningsfrit at fragte en isbjørn rundt i byen på et lastbillad, så tog man fejl.

I mandags afventede Nordatlantisk Hus på Byens Ø, i spænding Jens Galschiøts værk unbearable - direkte oversat til ubærligt - frit oversat til ubjørneligt. Klokken 13.30 skulle montagen være påbegyndt, men udover de stigende temperaturer, så ventede andre udfordringer for isbjørnen.

Odense er ikke blevet tilbudt den tidligere. Man skal være hurtigt ude, hvis man vil booke den, for den kører jo ad hoc til miljødemonstrationer i hele verden. Men Nordatlantisk Hus fandt et hul og det er jeg glad for. Det er en meget relevant bygning - nok den eneste, jeg ville mene den var værd at stille foran. Så kan islændingene, halv- og helgrønlænderne komme ned og klappe den hver dag.

Jens Galschiøt

En bilbros møde med den spiddede pels på toppen af det gigantiske rovdyrs ryg gav en vis forsinkelse.

- Ja, de har haft et uheld. Jeg kender ikke omfanget af skaderne endnu. Vi må vente at se, sagde Jens Galschiøt pænt afslappet.

Han inspicerede inden skulpturens ankomst sammen med Annette Lyberth og Svanborg Kristinsdóttir fra Nordatlantisk Hus, plænen ud til havnebassinet, hvorpå isbjørnen de næste i hvert fald 14 dage skal have til huse.

- Vi er virkelig stolte af at få den til at stå her. Den er meget dramatisk i sit udtryk, men alle forstår, hvad det går ud på. Mange af vores brugere er selv fra Grønland, så det her er deres dyr, som desværre er blevet et alt for synligt symbol på klimaforandringer. Den sætter tankerne i gang, så vi tror på, det vil få folk til at svinge herned under Havnekulturfestivalen, siger Annette Lyberth.

Det perfekte sted

Efter 20 minutters tid svinger lastbilen ind på Finlandskaj. Isbjørnen er der endnu. Men den har fået en studsning undervejs.

Jens Galschiøt klatrer op på ladet til sit skarptandede kæledyr.

- Der er lige røget fem centimeter, siger han med en tænksom mine, inden de dybe streger i panden slipper deres tag.

- Men det er ordnet på en lille måneds tid på værkstedet, inden den skal til Fredericia i august.

Hvorfor er det først nu, den står i Odense?

- Odense er ikke blevet tilbudt den tidligere. Man skal være hurtigt ude, hvis man vil booke den, for den kører jo ad hoc til miljødemonstrationer i hele verden. Men Nordatlantisk Hus fandt et hul og det er jeg glad for. Det er en meget relevant bygning - nok den eneste, jeg ville mene, den var værd at stille foran. Så kan islændingene, halv- og helgrønlænderne komme ned og klappe den hver dag, griner Jens Galschiøt.

Præcisionsarbejde

Det er ikke sådan lige at få bakset en isbjørn ned på et metalfundament imellem et par flagstænger med en lastbilkran til at foretage placeringsarbejdet.

Det ser nogenlunde ligeså ubekvemt ud, som skulle en elefant udføre en triple bypass-operation.

Efter en vis dinglen og et par gentagelser lykkes det kranføreren at få belægningen lagt rigtigt.

- Det er jo forfærdeligt at se verdens største rovdyr udstillet på den her måde. Spiddet af en klimagraf. Men det er fedt med kunstnere som Jens, der tør sige og gøre, hvad de tænker om det. For en dag er det os, der hænger, hvor isbjørnen er, siger Annette Lyberth.

Isbjørnen er af kobber og grafen viser udledningen af CO2 siden år 0. Den starter fladt indtil den omkring år 1850 begynder sin stigning og i 2015 har sit spiddede nordatlantiske offer hængende på toppen.

Ubærligt og ubjørneligt.

Senere i dag, tirsdag 16. maj, er der 16.30 præsentation ved Nordatlantisk Hus.Alle er inviteret med.

  • Af: