Hvad koster det at fjerne en skillevæg, lave et terrasseudhæng eller skifte vinduer og døre ud? Få svarene her.
Af Bolius Boligejernes Videncenter

Bolig: Tit kan du få både nyt bad, køkken og vinduer for de penge, du sparer ved at købe et velholdt hus af ældre dato i stedet for at investere i et sammenligneligt, moderne hus med samme beliggenhed.

Prisforskellen kan nemlig let være 300.000 til 400.000 kroner, og i så fald kan du endda få mange af ombygningsopgaverne udført af professionelle, skriver Bolius.dk.

Uden sagkundskab kan det imidlertid være svært at gennemskue, hvad det vil koste at gennemføre de projekter, der forvandler det bedagede 1960'er-hus til en topmoderne drømmebolig.

Derfor har Boliusrådgiver Morten K. Mathiasen lavet en liste over, hvad seks projekter i en bolig ville koste, hvis en håndværker skulle lave arbejdet.

Store regionale prisforskelle

-Men dels er det vigtigt at huske, at der er betydelige regionale prisforskelle. Dels er nogle håndværkere meget opmærksomme på, hvem de udfører et stykke arbejde for, siger Morten K. Mathiasen, der er uddannet tømrer og bygningsingeniør.

-Populært sagt kommer direktøren fra Holte altså ofte til at betale mere for et stykke arbejde end folkeskolelæreren fra Falster, vurderer han.

Derfor er det en god idé at indhente tilbud fra mere end en håndværker.

-Uanset hvilken type arbejde, der er tale om, er det en helt ufravigelig regel at få et udførligt, skriftligt tilbud, før arbejdet sættes i gang. Også selv om der er tale om mindre opgaver som for eksempel at få skiftet en dør eller en tagrende.

For ellers står du ekstremt dårligt, hvis prisen ender med at blive højere, end det forventede, siger Morten K. Mathiasen til Bolius.dk.

Ofte er det en god idé at anvende den såkaldte "Standardaftale mellem forbrugere og håndværkere," som du blandt andet kan finde på Håndværksrådets hjemmeside.

Morten K. Mathiasen anbefaler dog, at du vurderer hver enkelt ombygningsopgave for sig for at danne dig et skøn over, om du nu virkelig også har brug for fagfolk til at løse den.

-Du kan for eksempel let komme til at betale 30.000 kroner for at få sat udhænget op til en overdækket terrasse, også selv om materialerne ikke løber op i meget mere end 4.000 til 5.000 kr.

Men bygningsteknisk er det ikke et videre kompliceret stykke arbejde, og det er strengt taget en opgave, du nok kunne løse selv på en weekend med de rette værktøjer og hjælp fra en kammerat, siger Morten K. Mathiasen til Bolius.dk.

Seks projekter i dit hus

1. Fjerne en skillevæg, udfylde, pudse og male hulrummet mellem resterende vægplader og lægge et ekstra gulvbræt i.

Forudsætninger: Væggen er ikke bærende

Pris: 14.000 til 16.000 kroner.

-Det er næsten ren arbejdsløn, og opgaven vil tage en tømrersvend et par dage. Den her opgave kan mange løse selv, men hold øje med, om der er installationer i væggen.

2. Opsætte nyt køkken af middelklassen fra en af de store leverandører (Kvik, HTH, Vordingborg og så videre)

Forudsætninger: Der skal ikke ændres ved eksisterende vand/el-installationer

Pris: Fra 80.000 kroner.

-Der er en del at spare ved at vælge billigere køkkener uden om de traditionelle køkkenfirmaer, også uden at gå på kompromis med kvaliteten. Er eksisterende indretning i orden, kan du overveje blot at skifte låger, hvidevarer og bordplade. Det sparer både tid og penge

3. Ekstra bad i eksisterende værelse

Forudsætninger: Ca. 6 til 7 kvadratmeter i stueplan (på 1. sal kan det kræve udførelse af statiske beregninger), relativt tæt på eksisterende vandføring og afløb.

Pris: 100.000 til 150.000 kroner.

-Prisen på ombygning til bad i almindelige værelse kan svinge helt vildt. Skal du f.eks. brække pistolgangen op for at føre vand eller afløb, bliver det temmelig dyrt.

4. Terasseudhæng, cirka 20 kvadratmeter.

Forudsætninger: Du lægger selv fliser (ikke med i prisskønnet). Der skal ikke monteres sideafdækning.

Pris: 25.000 til 35.000 kroner.

-Det vil tage to tømrersvende et par dage, og materialerne løber op i 4.000 til 5.000 kroner.

Så arbejdslønnen udgør langt den største del af opgavens pris. Det her er ikke kompliceret, og den her opgave kan mange med fordel løse selv.

5. Udskiftning af vinduer og yderdøre.

Forudsætninger: Omfatter køb/isætning af 15 lavenergi vinduer uden sprosser (5.500 kroner pr. styk.) samt tre yderdøre (10.000 kroner pr. styk.)

Pris: 120.000 til 140.000 kroner.

-Mange vælger at skifte døre og vinduer samtidig, så de holder ens stil over hele huset. Opgaven vil tage to tømrere 2 til 3 dage og arbejdslønnen vil udgøre cirka 15.000 til 25.000 kroner.

6. Tilbygning, cirka 30 kvadratmeter - for eksempel til to børneværelser.

Forudsætninger: Kun tilbygning i stueplan.

Pris: Fra 600.000 kroner.

-Som god tommelfingerregel koster regulære tilbygninger fra 20.000 kroner pr. kvadratmeter, hvis her er tale om forlængelse af et almindeligt parcelhus. For vådrum er prisen cirka 25.000 pr. kvadratmeter.