Severin har bistader i sin have. I dem lever mere end 100.000 hårdtarbejdende bier, der slider for at lave honning til deres herre - så meget, at man kan sælge lidt ud i nabolaget

En summen, så tung som en bas, der skyder ud af et sæt koncerthøjtalere, rumler ind igennem hud, kød og sener i én af Skibhuskvarteret mange villahaver. Ganske vist ikke så højt, men ligeså koncentreret og med en umiskendelig ægthed.

Det er nærmest som spiller vibrationerne direkte på knoglerne og kilder som en sovende hånd i maven.

Severin Gjerløff Wedebye Bentsen- lad os nøjes med blot at kalde ham Severin - har sat maskineriet i gang, hvorfra energien bliver udsluset. Den aktivitet, som virrer i hans tre små fabrikker, vil med sin effektivitet og sit minimum af ressourcer misunde bredt i ethvert kinesisk industrikvarter.

- Jeg vil påstå, at det her er det mest effektive samfund, vi kender. Titusindvis af individer, der hengiver sig et fælles formål, og de er lykkelige imens. Og en hersker, der stjæler det hele til sidst, siger han.

Relativ succes

Severin er herskeren. Den skruppelløse magthaver på toppen af samfundets kransekage. I sin stab har han et eller andet sted imellem 120.000 og 150.000 undersåtter, der alle svæver rundt i en tornado af tilfældigheder - eller hvad?

- Der er en ekstrem kompleksitet i det, der foregår. Det ligner et kæmpemæssigt kaos, men de arbejder alligevel sammen som en enhed. Der er en overordnet retning. Umiddelbart ser det ikke ud til at føre til noget konstruktivt, men alle kender endemålet. Resultatet er altid det samme, fortæller han med en tydelig fascination rettet imod de mange lakajer - honningbierne.

I fire år har Severin ageret honninghersker i forældrenes have uden megen postyr omkring sit hobbyvirke. Men en biformeringsoptrapning gjorde produktionen i denne sæson væsentligt større - og kastede dermed også flere glas af sig.

- Sidste år lavede jeg 35 glas og i år er der 86. Så meget spiser vi som familie naturligvis ikke, så jeg fik den idé at sælge ud via Skibhuskvarterets facebookside, og det gav en overvældende interesse. I et større perspektiv kan jeg selvfølgelig ikke måle mig med de få, der leverer til supermarkeder, men i forhold til dem man ser ved landevejene, vil jeg sige, jeg har relativt stor succes, fortæller Severin, der på kort tid måtte melde udsolgt.

Bestikkelseshonning

Jeg skal være den første til at erkende min blottede viden om bier. Jeg aner ikke, hvordan de agerer, men når du har over 100.000 bier, kan man så egentlig holde styr på dem alle, eller ved de bare selv, hvor de hører til?

- De flyver ikke væk. Kun for at hente nektar. De vil altid gøre det, der kræver mindst muligt arbejde og de kasser, som står her fås ikke bedre i naturen, hvor de ellers ville finde en hul træstamme, som ikke allerede er indrettet med isolation og bivoks, siger han.

Så der er ingen problemer med naboer, der har fået ubudne gæster?

- Jo. Altså det sker, at de sværmer. Det vil sige, nogle af dem flyver deres vej. Det er jo et meget matriarkalsk samfund. Der er en dronning, som lægger æg, der bliver til primært hunner, som arbejder med at lave honning. Og få droner, der kun er til for at befrugte dronningen.

Det lyder da meget lækkert.

- Ja. Men når der bliver for mange bier i et stade lægger dronningen et specielt æg, der bliver til en ny dronning. Så flyver den gamle af sted og spreder nogle feromoner - duftsporere - som lokker nogle af bierne med. Det er sket, at de så er flyttet til en nabohave. Nogle er afslappede, men andre er lidt nervøse ved tanken, om at der sidder 20.000 bier ude i deres æbletræ. Så for godt naboskabs skyld får de et glas honning.

Er de farlige?

- De stikker kun, hvis du forstyrrer dem. Jeg er blevet stukket én gang, fordi jeg tog deres honning. Det er deres mad og livsværk. De er kodede til at hente nektar og pollen. De slider sig selv ihjel for den daglige dont - så derfor er honningen værdifuld, fortæller Severin, og tilføjer, at et bi-liv varer cirka seks uger i højsæsonen.