Historieformidling

Under Havnekulturfestivalen kan gæsterne stifte bekendtskab med en forholdsvis ny vikingeskibsforening, der stadig er i sin vorden, selvom foreningens medlemmer allerede har hevet i årerne i deres vikingeinspirerede Færø-robåde.

Byens Ø: Der bliver savet og hamret på Nordatlantisk Promenade på Byens Ø. Her har Frigglauget Odense fået sat to containere op, som medlemmerne er ved at beklæde med træ.

- Det er lidt snyd, men vi vil gerne have dem til at ligne de gamle nordiske huse, siger Hans Atli Dahl, der er formand for foreningen.

Historieformidling

Frigglauget Odense blev stiftet i august 2015, og har siden anskaffet sig tre Færø-robåde, som skal have til huse i containerne.

Det skal ikke fungere som pynt på en hylde, men folk skal kunne komme herned og lugte og mærke og sejle det

Hans Atli Dahl

- Vi har fået byggetilladelse til tre huse og har fået to containere indtil videre, men vi har planer om noget meget større, afslører formanden.

- Vores hovedformål er, at vi får lavet en rekonstruktion af et vikingeskib, der er fundet i Roskilde Fjord. Odense har jo sin dåbsattest tilbage i vikingetiden, og Nordatlanten blev rundet af vikingeskibene, der var den første danske globaliseringsmaskine. Vi kom ud i verden, og vi fik verden hjem til os, siger han og giver udtryk for, at den historie skal formidles videre.

- Vi håber på at få en tilladelse til at lægge vores vikingeskib foran Nordatlantisk Hus. Det skal ikke fungere som pynt på en hylde, men folk skal kunne komme herned og lugte og mærke og sejle det, siger han og afslører, at ideen er nøje gennemtænkt.

Større eksperiment

- Vi har en samarbejdsaftale med vikingeskibsmuseet i Roskilde om det, der hedder eksperimentalarkæologi, hvor vi afprøver tingene. Skibet er rekonstrueret en gang før og hedder Helge Ask, og det har sejlet siden 1990 i Roskilde, siger Hans Atli Dahl og forklarer, at man efter 20 år har vurderet, at linjerne ikke er trukket helt, som de var i vikingetiden.

- Det vil sige, de har fået ny viden og ud fra dem har kunnet lavet nye tegninger, og sammen med folkene i Roskilde vil vi gerne rekonstruere skibet og sammenligne modellerne for at se, om vi har kunnet lære noget, fortæller Hans Atli Dahl.

Medlemsinvitation

Men indtil videre må de vikingeinteresserede nøjes med Færø-robådene, som foreningens 20 medlemmer jævnligt hiver ud i vandet.

- Til havnekulturfestivalen har vi bådene ude og viser dem frem, og der kommer nogle fra de færøske foreninger og viser nogle aktiviteter inden for rebkunsten. Vi vil jo også gerne invitere flere medlemmer ind i foreningen, siger Hans Atli Dahl og fortæller, at der vil være brug for dem, når vikingeskibsprojektet kommer fra land.

- Medlemmerne kan bidrage på alle niveauer. Vi får brug for folk, der kan arbejde med forskellige ting som træ, smedearbejde, lave reklame eller sy, for vi skal også forske i forskellen på uldsejl og hørsejl, nævner han som muligheder.

- Nu skal vi først have samlet penge ind til vikingeskibsprojektet, og det kan jo godt tage et år, og så tager det også et par år at bygge skibet. Men hvis vi er heldige, har vi et vikingeskib i 2019, lyder det fra den færøske vikingeentusiast.

  • Af: